erikajoyisabella

Besökstoppen

2013-03-18
17:00:00

Ridning en lagsport
Ett inlägg till er som inte förstår ridsporten eller inte är intresserade
 
Minns ni allt sto hej när Rolf-Göran Bengtsson vann Jerringpriset? Det är lite så att man kan inte gemföra ridningen med hockey, skidåkning eller höjdhopp mm eftersom hästen inte är ett redskap. Den är levande precis som vi och därför kan ridsporten egentligen aldrig bli kallad för en enskild sport, utan det är en lagsport som består utav ryttare och häst. Jag tror det är där missförståndet oftast kommer och då kastar man ur sig att hästen ska ha priset.
Låt oss göra en liknelse.
 
Lionel Messi en utav världens bästa fotbollsspelare (fotboll en lagsport) han hade inte vunnit dem stora troferna utan sitt lag så är det bara. Rolf Göran kan inte vinna dem stora mästerskapen utan en bra häst. Likväl kan ingen häst vinna stora mästerskap utan en BRA ryttare.
 
Låt säga att Anders Svensson bytte plats med Messi i Barcelona skulle han då göra samma insats som Messi? Nja inte direkt va! En topp häst gör mycket för sin ryttare men kan bara ridas utav topp eliten. Jag skulle inte kunna sätta mig på Rolf Görans hästar och prestera det han gör, glöm det!
 
Rolf Göran kan ställa upp i en 140klass med en sämre häst och ändå vinna, men det är ju som att Messi skulle lira i Allsvenska med sämre lagspelare och ändå vinna. En spelare i världsklass kostar miljoner en häst i toppklass kostar också miljoner.
 

Stora fotbollslag har scouter ute över hela världen för att hitta talanger, som de sedan kan signa till laget och vidareutbilda upp till högsta nivån. På så sätt blir det billigare än att köpa in en stjärnspelare. Precis samma sak sker i hästhoppningen, det letas hästar hejvilt för att hitta material som sedan går att forma till en världsstjärna. Det finns också möjligheten att köpa en världsstjärna, men då är det mycket dyrare.

 

Om man ser ridning som denlagsport den faktiskt är så försvinner alla argument för att ridning bara är en materialsport. När det kommer till lagsporter så handlar det lika mycket om hur bra utövaren är som hur bra utövarens medspelare är!

 
 
 
 
Kommentarer:
#1: Wilma

Fin header! :)

2013-03-18 @ 17:07:38
#2: Lovisa

Så jäkla sant ju!

2013-03-19 @ 13:07:05
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: