erikajoyisabella

Besökstoppen

2013-03-07
10:02:36

Hanteringsskolan

Min häst vägrar att lyfta hovarna

Ovana: Hästen vill inte lyfta på benen eller rent av sparkar emot dig när du försöker lyfta dem. Mest sannolikt gäller detta bakbenen som tillhör hästens mest känsliga områden.

Så gör du:
Kontrollera först noga att hästen inte har ont någonstans! Är det ingenting som tyder på det kan det vara en gammal skada som hästen minns och som gör att den inte vill att du hanterar hovar och ben.
Eller så är det bara ett rent påhitt från hästens sida och då gäller det att vara bestämd och konsekvent. Var gärna två så att en av er kan läsa av hästens sinnesstämning medan den andra lyfter dom ben som är svåra. "Avläsaren" står dessutom redo med godis som måste ges i precis samma stund som benet försiktigt sätts ner.

1. Börja med att ställa dig i jämnhöjd med korset, med ryggen mot hästens huvud och för handen likt en ryktborste utmed övre delen an hästens lår. Låt "avläsaren" berätta hur hästen reagerar. Backa undan och beröm, men ge inget godis.

2. Stå någon minut båda två framme vid hästens huvud innan du ställer dig på samma ställe igen och för handen något längre ner på hästens ben denna gång. "Avläsaren" pratar med lugn röst hela tiden och berättar för dig hur hästen reagerar. Avsluta och gå åter tillbaka till huvudet samtidigt som du berömmer.

3. Är hästen lugn och bekväm nu när du för tredje gången går mot bakbenen tar du lugnt och självsäkert tar i benet-men lyft eller dra inte! Håll bara i benet och säg "kom" eller liknande. Lyfter nu hästen på benet så berömmer du och släpper lugnt taget samtidigt som "avläsaren" ger en godsbit. Steg för steg ökar du på sekunderna som du håller upp benet, innan du varsamt släpper ner det och berömmer.


Var tålmodig även om det ser ut som om hästen kommit över sin "fobi". Bakbenen räknas till dom delar hästen är mest rädd om och det är så lätt att problemen återuppstår om du är för ivrig.

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: