erikajoyisabella

Besökstoppen

2013-03-03
11:00:00

Gymnastikbana
Här kommer en gymnastikövning som är bra att använda i början av året för att bygga upp hästens styrka och få den lydig och lösgjord.

 

Mål: Ryttaren tränar på att rida bra och noggranna vägar och utnyttja hörnen till att få hästen lydig och lösgjord. Ryttaren övar även på att bli ”snabb i tanken” och rätt utförd blir hästen lydig och lösgjord och lyhörd för ryttarens hjälper.  Övningen är även en bra förberedelse för tävling.

 

Svårighetsgrad: Det här är en medelsvår övning som rids över låga hinder. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten 20 x 50m eller större.

 

Uppvärmning: Värm upp hästen i trav och galopp. Därefter rider du halva långsidan öppna och andra halvan sluta. Växla med lättridning både med och utan stigbyglar på kortsidan. På andra långsidan rider du små serpentiner i ett långsamt tempo, var noga med att böja hästen ordentligt i sidorna. Nästa steg är att du rider galopp på en stor volt och växlar mellan olika sitsar. Gör övergångar mellan skritt och galopp och mellan trav och galopp.

 

Framhoppning: Starta med att travhoppa över hinder nr 3 och landa i lätt sits (för att inte börja med att dra hästen i munnen) och gör ett av brott till skritt på kortsidan. När det fungerar fortsätter du över hinder nr 4 jobbar ihop galoppen. Om hästen inte svarar på hjälperna rider du en volt in och gör en övergång till skritt.

 

Hinderuppställning

Hinder nr 1: Serie med kryss med travbom framför (ca 2.2-2.3m framför) och därefter ett rättuppstående hinder (3 m mellan, studsavstånd). Serien avslutas med en kryssoxer (5.80-6m efter).

 

Hinder nr 2: Rättuppstående hinder med utfyllnad.

 

Hinder nr 3: Rättuppstående hinder med utfyllnad och en travbom ca 2.2m framför.

 

Hinder nr 4: Oxer med utfyllnad.

 

Hinder nr 5: Rättuppstående hinder med utfyllnad och en travbom ca 2.2m framför.

 

Hinder nr 6: Studsserien som börjar och avslutas med kryss. Rättuppstående hinder i mitten. Ca 3m mellan hindren.

 

Hinder nr 7: Oxer med travbom ca 2.2m framför.

 

Hinder nr 8: Svensk oxer.

 

Avstånd mellan hinder nr 3 och 4 är ca 20m och mellan hinder nr 1 och 2 ca 19 m.

 

lotta_kom_igang

 

Så här rider du övningarna:

 

Övning A:

 

Starta i vänster galopp och hoppa hinder nr 6 (studsen) mot läktaren, bryt av till trav på korsidan, travhoppa serien (hinder nr 1) och fortsätt i galopp över hinder nr 2. Tag god tid på dig mellan hindren så att du får din häst lydig och avspänd och kan ge ordentlig eftergift över hindren. Kom ihåg att göra övergång till skritt efter sista hindret, flytta ut bakdelen.

 

Övning B:

 

Starta med att travhoppa hinder nr 5, fortsätt i galopp och hopp hinder nr 6 i riktning från läktaren. Bryt av till trav och vänd halvt igenom och travhoppa hinder nr 7, fortsätt i galopp på en S-båge och avsluta med hinder nr 8.

 

lotta_kom_igang_C

Övning C:

 

Rid banan i ordningen 1 – 8. Starta med att travhoppa hinder nr 1 (serien), fortsätt i galopp över hinder nr 2, bryt av till trav och travhoppa hinder nr 3 och fortsätt i galopp över hinder nr 4. Bryt av till trav på kortsidan och vänd tillbaka och travhoppa hinder nr 5. Fortsätt i galopp över hinder nr 6 (studsen), bryt av till trav och vänd halvt igenom och travhoppa hinder nr 7. Avsluta med hinder nr 8.

 

Tänk på: Tag god tid på dig när du hoppar banan. Lägg in volter om du behöver för att få bättre kontroll på hästen. Utnyttja varje hörpassering till att få hästen runt den inre skänkeln.

 

Anpassa avstånden beroende på ridhusets eller ridbanans storlek (något längre avstånd om du rider på en stor bana).

 

Lycka till och dela med er av hur det gick!

 

Kommentarer:
#1: Aurora

Hej! Veckans Blogg är nu avslutad. Kika in och kolla om det blev du och anmäl dig igen! :) Länk:
http://aui.blogg.se/2013/march/veckans-blogg-vinnare-ny-omgang-v-10.html#comment

Svar: spännande
Erika Svensson

2013-03-03 @ 11:14:53
#2: ebba

helgens blogg är nu avslutad och vinnaren har länkats på min blogg , kika in och kolla om just du vann :)

Svar: Okidoki :)
Erika Svensson

2013-03-03 @ 12:43:57
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: