2013-01-29
12:26:34
Du bär ansvaret
Varje år inträffar ett par fall av otillåten medicinering i samband med tävling eller träning, som kanske skulle kunnat undvikits om läkemedel hanterats på ett bättre sätt.
Dagens analysmetoder kan spåra även mycket små mängder av olika substanser. Ofta tycks det ligga okunskap bakom fall av otillåten medicinering. Kom ihåg att du som ryttare alltid bär ansvaret för att se till att din häst inte får kontakt med läkemedel eller andra ämnen som inte är tillåtna.
JumpClub fick en pratstund med Anne Mörner, marknadschef för häst och sällskapsdjur på läkemedelsföretaget Boehringer – Ingelheim.
Vad kan jag göra för att minska risken att min häst får i sig läkemedel från hästen bredvid eller från gästboxen när jag åker på tävling eller träning?
- Ställ aldrig in någon annan häst i en box där det står en häst som är under behandling, inte ens tillfälligt, säger Anne. Gör rent boxen extra noga när behandlingsperioden är avslutad, och även under karenstiden. Glöm inte vattenkoppen. Informera eventuella gäster om att det finns hästar i stallet som står under medicinering. Släpp inte en tävlande häst i en hage tillsammans med en häst som står under medicinering. Det gäller även under den efterföljande karenstiden. För gästboxar i anslutning till tävling finns speciella regler om hur rengöring ska gå till.
Vad behöver jag tänka på som hästägare när jag medicinerar min häst?
- Veterinären skriver ut ett receptbelagt läkemedel eller rekommenderar receptfria läkemedel eller andra produkter i anslutning till en undersökning av din häst. Det är viktigt att du rådgör med veterinären om hur hästens fortsatta träning och eventuella tävlande ska läggas upp. Kom ihåg att fråga om det finns någon eventuell karens för tävling/träning för den behandling sin häst får. Kom ihåg att det alltid är hästens bästa som går i första hand, och att hästen måste vara helt återställd innan den sätts igång för fullt igen.
- Det finns preparat som ska ges i munnen i form av pasta eller gel och de bör om möjligt alltid ges direkt i munnen. Om läkemedlet ska blandas i fodret är det lämpligt att använda en särskild hink eller lös krubba som görs rent noga efteråt. Lägg aldrig läkemedel i hästens ordinarie krubba. Stå gärna utanför hästens ordinarie box där det är lätt att göra rent ifall du råkar spilla.
- Om du behandlar hästen med utvärtes preparat som salva, liniment eller gel så använd helst engångshandskar eller tvätta händerna noga. Även här bör du behandla hästen utanför hästens box.
- Om du behandlar dig själv med utvärtes läkemedel, tänk på att det kan överföras till din häst om du inte tvättat händerna! Detta gäller även andra ämnen, som till exempel kosttillskott, naturmedel, utvärtes produkter och andra otillåtna ämnen. Tvätta händerna efter all hantering av läkemedel och samt efter toalettbesök innan du tar i hästen eller hästens utrustning. Låt aldrig andra djur, till exempel katter och hundar, vistas i hästarnas boxar om de står under läkemedelsbehandling.
Vad bör jag tänka på när hästen medicineras på klinik?
- Var alldeles säker på att du förstått vilken behandling din häst har fått och fråga veterinären om hästen har fått något preparat eller någon behandling som har tävlingskarens. Be gärna veterinären skriva ner dessa uppgifter .
Hur bör jag förvara läkemedel i stallet?
- Alla läkemedel ska förvaras i låst skåp eller kylskåp. Det gäller både för receptbelagda läkemedel och även för andra substanser som är belagda med karenstid. Dessutom ska alla läkemedelsförpackningar vara märkta med namnet på den häst som de används till och gärna tillsammans med under vilka datum hösten behandlas. Kom ihåg att detta är ryttaren eller hästtränarens ansvar! Sätt upp ett anslag på hästens boxdörr där det står vilken häst som behandlas, med vilket preparat och under vilken tid. Läkemedel som blivit över lämnas alltid till Apoteket för att förstöras istället för att slängas i soporna.
Hur kan jag ta reda på vilka preparat som är belagda med karens?
- På www.travsport.se finns en lista över alla läkemedel, naturpreparat, fodertillskott, flugmedel, salvor och andra produkter som är belagda med karens. Det är varje hästägare och ryttares skyldighet att hålla sig uppdaterad om listan och eventuella ändringar. Trav- och galopp- och ridsporten har en gemensam policy och gemensamma listor. På www.hastsverige.se hittar du ett quiz med frågor där du själv kan testa dina kunskaper.