erikajoyisabella

Besökstoppen

2013-02-18
13:35:08

Avmaska rätt

Det här är ett stort problem, säger Ann-Sofie som är parasitolog på Equippo Lab. Det har visat sig att preparaten i gruppen ivermectiner, t.ex. Ivomec, Noromectin och Bimectin, inte tar spolmask. Därför är det viktigt att ta reda på om din häst har mask eller inte och vilken typ av mask den i så fall har innan du avmaskar. Sen gäller det förstås att använda rätt preparat.

De flest hästägare lämnar in ett träckprov för grundanalys på våren innan det är dags att släppa ut hästen på bete. I grundanalysen kontrollerar man om hästen har spolmask, fölmask och blodmask. Om det visar sig att hästen har över 100 ägg per gram träck så görs en odling, om kunden önskar, där äggen placeras i värme under minst 10 dagar. Då kläcks äggen och man kan se på larverna om det är lilla eller stora blodmasken.

- Stora blodmasken finns i ungefär 5-10% av alla träckprover som görs, berättar Anneli som är biomedicinsk analytiker på Equippo lab. Stora blodmaskens ägg ser likadana ut som lilla blodmaskens, därför behöver man göra en ”odling” då man kläcker äggen och tittar på larverna. Ungefär 50% av våra kunder väljer att gå vidare med en odling.

Stora blodmasken har en livscykel på mellan 6 och 11 månader. Om hästen har blivit smittad under sommaren så visar en analys på vintern om hästen har mask.

Efter betet behöver du lämna in ett träckprov igen för att se om hästen har blivit smittad under betet.

- När det gäller hästar under 2 år behöver du även skicka in ett prov i januari – februari för att ta reda på om hästen har spolmask.

Bandmasken är en stor, platt mask som man tidigare trott var ganska ofarlig. Den upptäcks ibland i grundanalysen, men oftast krävs en särskild analys. Hästen bör avmaskas mot bandmask vid konstaterad infektion. Det är bara en del av avmaskningsmedlen som tar bandmask, t.ex. Equimax, Cydectin comp,  Ivomec comp. och dubbel dos Banminth.
Det är alltid viktigt att hästen får i sig hela dosen när man avmaskar.

Tidigare var det bara att kliva in på apoteket och köpa avmaskningsmedel men numera krävs ett recept som är utskrivet av veterinär.

- Fler och fler veterinärer börjar bli duktiga på parasiter och förespråkar träckprov, säger Ann-Sofie.

Equippo Lab samarbetar med Apovet som är ett djurapotek på nätet. Dit kan du vända dig om du behöver avmaskningsmedel eller råd av veterinär
angående ditt prov. Men kom ihåg att veterinären bara skriver ut medel om du först gjort en analys.

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: