erikajoyisabella

Besökstoppen

2012-10-19
17:22:00

Övning 9

Kombinationer för ökad koordination

 

Kombinationer ställer ofta till problem på tävlingsbanan. Därför är det viktigt att träna på att rida kombinationer med olika antal galoppsprång mellan hindren.

Här är exempel på två olika kombinationer som är gymnastiserande för hästen och där hästen tränar upp sin koordination. Dessutom blir den uppmärksam genom att det är fyra hinder i rad.

Mål Öva kombinationer och få hästen uppmärksam. Bra förberedelse för att hoppa kombinationer på tävling.

Svårighetsgrad Medelsvår övning som rids i galopp. Observera att avstånden i kombinationen är ganska korta. Hinderhöjden kan varieras mellan 0.80-1.20 m. För orutinerade hästar räcker det med att öva på att rida en två- eller trekombination.

Uppvärmning Värm upp hästen i trav åt båda håll. Börja med att hoppa fram på hinder 1 (snett ut mot spåret) och därefter på hinder 4 (vänd in från spåret).

Hinderuppställning:

Serie A Startar med ett stigsprång (hinder 1) och därefter en oxer ca 6.5 m (ett galoppsprång) efter stigsprånget. Därefter kommer ytterligare en oxer (hinder 3) ca 9.5 m (två galoppsprång) efter hinder 2. Serien avslutas med ett rättuppstående hinder med markbom ca 7 m (ett galoppsprång) efter oxern. Där är det viktigt med utdragen markbom när hindret blir högt!
Serie B Startar med ett stigsprång (hinder 1) och därefter ett rättuppstående hinder 9 m efter (hinder 2, två galoppsprång). Hinder 3 i serien är också ett rättuppstående som är ca 6.8 m efter (ett galoppsprång) efter hinder 2. Serien av slutas med en oxer 6.8 m (ett galoppsprång) efter hinder 3. Det sistnämnda avståndet längs ut till 7 m för orutinerade hästar eller när hindren blir högre.

Så här rider du övningarna Serie A Starta i höger varv med att hoppa hinder 1 ut mot spåret, gör en mjuk båge och hoppa hinder 3 i riktning från spåret. Därefter byter du varv och hoppar hinder 4 från spåret och hinder 2 tillbaka till spåret igen. Obs! Lägg ned den bakre bommen på hinder 2 så det blir ett räcke. Därefter hoppar du hela serien 1-4.

Serie B Övningen rids på samma sätt som serie A. Därefter hoppar du hela serien.

Tänk på Det är ganska svårt och krävande för hästen att hoppa kombinationer med fyra hinder. Kom ihåg att variera hinderhöjden genom att höja ett eller ett par hinder i taget i kombinationen så det inte blir för jobbigt för hästen. För orutinerade hästar räcker det med att öva på att rida en två- eller trekombination.

Lycka till med din träning!

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: