erikajoyisabella

Besökstoppen

2012-10-15
16:36:00

Övning 6
Börja hoppa vattenmatta
Nu kommer det övningar och tips om just vattenmattor, Sylve vår landslags tränare tipsar!
 

På en del banor förekommer olika naturhinder som exempelvis bank, pulvermangrav, torrgrav, hinder med vatten och vattengrav. Just vatten kan ofta ställa till problem för ryttare och hästar, det visade sig inte minst under EM i Madrid, där det blev många fel på vattengraven. Därför är det bra att starta tidigt med att hoppa olika typer av karaktärshinder. 

- I gruppen karaktärshinder ingår hoppning av vattenmatta, säger Sylve. Det kan du börja med redan på våren när hästen blir fyra år. Naturligtvis är det skillnad mellan att hoppa vattenmatta med överbyggt hinder och att hoppa vattengrav.

Vatten är en stor svårighet för många hästar, och det kan antingen bero på att de rent allmänt är tittiga eller på att de har dåliga erfarenheter från inhoppningen. - Hästar reagerar väldigt olika. Vissa hästar har svårare att hoppa vattenmattor på gräs, medan andra har svårare på sand. Därför behöver du träna på både och.

Det är lika bra att den unga hästen tidigt får vänja sig vid nya saker. Väntar du för länge så finns risken att hästen reagerar så fort det kommer in något nytt på banan. Vissa hästar är väldigt tittiga på vattenmattor, och då behöver ryttaren hoppa vattenmatta i princip på varje hoppträning, åtminstone inför tävling.

En vattenmatta kan vara en blå plastmatta med kanter som läggs under hindret och som även går att använda inomhus. Börja med att använda smala mattor med rättuppstående hinder över. Det ska vara enkla hinder som är väl infångande och inbjudande. Här gäller samma sak som vid inhoppning på andra karaktärshinder.

Vattenmattan ska bestå av enbart plast utan vatten till en början. När hästen har vant sig vid att hoppa mattan är det dags att hälla i vatten. Bygg gärna vattenmattan så att hindret ligger mot stallet eller mot utgången eftersom hästen oftast har bättre bjudning däråt.

-  Tag gärna hjälp av en gammal, rutinerad häst om du har svårt att få hästen att hoppa vattenmattor. Ett annat alternativ är att använda en annan häst som står bakom hindret, så att hästen hoppar mot istället för från andra hästar.

Det gäller att du tar reda på hur just din häst reagerar och att du bygger upp hästens självförtroende genom att göra det enkelt. 

Varför är det svårare att hoppa vattenhinder jämfört med andra hinder? - Hästar har svårt att avgöra djup. Därför är det oftast lättare för hästen att se plastmattan på sand än på gräs. En torrgrav kan uppfattas som ett hål rakt ner i marken, och det kan vara likadant med en vattengrav eller plastmatta.

Det är oftast lättare för hästen att hoppa en plastmattan när den ligger upphöjd över marken. När hästen väl har vant sig vid att hoppa över en upphöjd plastmatta är det dags att gräva ner den i samma nivå som markytan. - Till en början ska plastmattan vara väl framdragen eftersom hästen då får hjälp med att hitta avsprångspunkten. Använd alltid räcke först ,och när det fungerar kan du bygga på med att hoppa stigsprång och sist oxrar. Först därefter är det dags att den lär sig att hoppa kombinationer med vattenmatta.

Vattenhinder och vattenmattor används även vid sidan av andra hinder, och då tappar hästen ofta fokus på själva hindret. -  Träna gärna på att hoppa småhinder där det ligger vattenmattor bredvid.

Ett annat tips är att ställa upp många olika typer av karaktärshinder och att rida runt hindren med den unga hästen. Då har hästen tid att vänja sig vid de olika hindren och slappna av innan man börjar hoppa dem.

- Drar du in ett karaktärshinder och inte har tillräckligt material runtomkring så kan hästen lätt bli spänd och det är lätt att man skapar framtida problem.

Att rida unga hästar i naturen och hoppa över stockar och diken är väldigt bra för framåtbjudningen, men det är inte säkert att det gör det lättare för hästen att hoppa vattenhinder.

- Det är en väldig skillnad mellan diken och vattenhinder. Även om hästen är van vid vatten i naturen så tittar den i alla fall när det är dags för att hoppa plastmattor.

Sylve anser att det är bra att vänta med att hoppa vattenhinder som är överbyggda i bakkanten tills hästen är på 1.30m-1.40m nivå. - Det är bra att testa att rida på lite olika sätt. Om man exempelvis använder Safety Systems vattenmattor, som är 3 m långa och har olika bredd, så kan de läggas ihop så de blir dubbla. Då får du ett längre hinder. Det går också att lägga dem sida vid sida så hindret blir bredare, upp till 6 m, och då blir det ett imponerande hinder. Det finns även vattenmattor som är runda.

Vissa hästar har väldigt dålig erfarenhet av att hoppa vattenmatta. - Det finns extrema fall och då kanske hästen behöver ha en plastmatta i hagen eller i boxen som den exempelvis får dricka vatten eller äta ur. Använd din fantasi så att just din häst vänjer sig vid mattan och blir avspänd.

I många fall är det ryttaren som skapar problem genom att stressa hästen. Rida därför lika avspänt som på andra hinder men supporta din häst lite extra genom en stadig sits och starka skänkelhjälper. - Det hjälper inte att sätta i sporrarna och skrika för då undrar hästen vad det är som är konstigt.

Det finns även hästar som inte reagerar alls på vattenmattor. Då behöver ryttaren ändå träna regelbundet men inte alltför ofta på att hoppa dem. Annars finns det risk för att hästen tappar intresset för att hoppa tillräckligt långt över vattenmattan.

Sylves tips

1. Börja träna på att hoppa vattenmattor på våren när hästen är fyra år. 2. Starta med att hoppa smala vattenmattor som är väl infångade med rättuppstående hinder över. 3. Börja med att hoppa vattenmatta utan vatten och lägg mattan så att den är upphöjd över marken. 4. Ha vattenmattan väl framdragen så att hästen får hjälp att hitta sin avståndspunkt. 5. Hoppa gärna småhinder med vattenmattor bredvid. 6. Träna på att hoppa vattenmatta både på gräs och på sand. 7. Rid lika avspänt på vattenmattan som över andra hinder men supporta hästen lite extra med en stadig sits och starka skänkelhjälper.

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: