erikajoyisabella

Besökstoppen

2012-10-10
14:30:00

Övning 3
Ut och hoppa
Nu är denna övningen inte jätte aktuell kanske då den riktiar sig lite mot utomhus sässongen. Men jag lägger ut den ändå, det kommer även en till inomhus sässongen såklart!
 

Nu är det dags för utomhussäsongen och då behöver ryttaren träna på att kunna rida med större galoppsprång och med bibehållen rytm men utan att farten blir alltför hög. Här presenteras en bra utomhusövning.

Mål: Ryttare och häst tränar på att rida utomhusbanor med större galoppsprång men med fortsatt kontroll över hästen.

Svårighetsgrad: Det här är en medelsvår övning som rids på ridbana eller i ridhus med måtten 20 x 60m eller större. Hinderhöjd upp till 1.30m.

Uppvärmning: Värm upp hästen genom att rida i galopp över cavalettibockarna (hinder nr 1) på långsidan i båda varven. Öva på att rida med olika antal galoppsprång och med bibehållen rytm mellan bockarna. Variera mellan att rida på mellan 5 och 8 galoppsprång mellan bockarna. Flytta hästen och lossa den och gör en övergång till skritt eller trav på den andra långsidan för att få hästen uppmärksam och mindre stark.

Hinderuppställning

Hinder nr 1: Cavalettibockar på ena långsidan med 24 m mellan.

Hinder nr 2: Studsserie med kryss, plank, plank och kryss (3-3.10m mellan).

Hinder nr 3: Räcke med utfyllnad (19m efter studsserien).

Hinder nr 4: Oxer med utfyllnad (19m efter studsserien).

Hinder nr 5: Räcke med utfyllnad.

Hinder nr 6: Oxer med utfyllnad.

Hinder nr 7: Räcke med utfyllnad.

Hinder nr 8: Oxer med utfyllnad (ca 17.5-18.5m efter hinder nr 3).

Övning 1

Hoppa studsserien (hinder nr 2) och fortsätt över räcket (hinder nr 3) med 5 språng mellan. Därefter hoppar du studsserien (hinder nr 2) följt av oxern (hinder nr 4), också med 5 språng mellan. Tag tillbaka något i landningen efter studsserien och var noga med att ”bli klar” med handen i tid före räcket respektive oxern.

Övning 2

Starta i vänster galopp och hoppa hinder nr 5, 6 och 7 på S-båge. Rid med lite längre galoppsprång eftersom det passar för banor utomhus. Lägg ner den bakre bommen på oxern och hoppa övningen från andra hållet (hinder nr 7, 6 och 5).

Övning 3 (bana)

Starta med att rida över studsserien (hinder nr 2) och fortsätt över oxern (hinder nr 4). Hoppa räcket följt av oxer (hinder nr 3 och 8) med 4 galoppsprång (ca 17.5-18.5m) mellan. Avsluta med att hoppa S-bågen (hinder 5, 6 och 7).

Tänk på Redan i uppvärmningen får du träna på att känna hur du ska ”rida upp” hästen i ett längre (större) galoppsprång redan på kortsidan om du exempelvis ska rida på 5 språng. Du behöver också kunna ”hoppa in” på den första bocken för att inte behöva öka så mycket fram till den andra och stanna kvar i samma rytm.

 

Kär på!

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: