erikajoyisabella

Besökstoppen

2012-11-08
12:00:00

Övning 16
Lydnad, rytm och bra vägar

Det här är en övning som Lotta brukar använda när hon tränar ryttare och hästar. Övningen består av tre olika övningar som kan kombineras till en bana på slutet och den tränar bland annat ryttare att rida trekombination med hjälpbommar. Den här övningen kan ridas i ett ridhus eller på en ridbana med måtten 20 x 60 m.

Syfte: För hästen: Få hästen lydig och smidig och att den går kvar i samma rytm. För ryttaren: Ryttaren tränar att rida i en jämn rytm med bra vägar mellan hindren och kontroll över hästen.

Uppvärmning och träning på övergångar: Börja med att värma upp hästen i samtliga gångarter.

Svårighetsgrad: Medelsvår övning där hindrens höjd kan anpassas efter ekipagen. Hinderhöjden kan varieras mellan 0,50 meter och 1,20 m beroende på ryttarens och hästars utbildningsnivå.

Så här rider du övningen: Övning A Börja i vänster varv med att travhoppa på hinder nr 1 (travbom 2,3 m framför hindret), landa i galopp och sväng vänster. Fortsätt in mellan cavalettibockarna och träna på att byta galopp. Om hästen inte byter rider du två steg i trav och gör en ny fattning. Bryt av till trav, organisera dig själv och hästen och ”tänk takten” när du går ned till trav. Travhoppa hinder nr 2 i trav (travbom 2,3 m framför hindret). Sväng vänster och upprepa övningen ett par gånger.

Övning B Börja i galopp i vänster varv och hoppa hinder nr 3, vänd till höger och hoppa hinder nr 4 på en volt i höger varv. Avsluta med att hoppa hinder nr 5. Var noga med att hålla ut hästen ordentligt i volten och forma den runt inre skänkeln. Se till att du blir ”klar med handen” i tid framför hindren så du kan lätta i handen. Rid ut ordentligt i hörnen före och efter hindren. Upprepa övningen ett par gånger och byt sen varv och hoppa övningen i andra varvet i ordning 5, 4 och 3.

Övning C Rid i höger galopp och galoppera in i serien. Bockarna gör att hästarna bromsar in lite grann i serien vilket göra att avståndet mellan hindren blir lagom långt. Den här övningen tränar trekombination med hjälpbommar. När du hoppat övning C kan du också koppla ihop den med övning B.

Avsluta med trav i båda varven och kontroller att hästarna är lydiga och avspända.

Tänk på Läng avståndet i kombinationen när hindren blir högre.

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: